Search
 

Dreptul proprietatii intelectuale

Page 1 Page 2 Page 3 Page 4

PREZENTARE

Dreptul proprietatii intelectuale reprezinta totalitatea normelor juridice ce reglementeaza raporturile privind protectia creatiei intelectuale in domeniile industrial, stiintific, literar si artistic, precum si semnele distinctive ale activitatii comerciale.Acest drept are doua trasaturi distinctive:
• titularul sau este singurul indreptatit sa exploateze obiectul dreptului de proprietate intelectuala;
• titularul sau beneficiaza de posibilitatea de a interzice altor persoane orice folosinta a bunului fara incuviintarea sa.

DOMENII

* Dreptul de proprietate industriala reprezinta ansamblul normelor juridice ce reglementeaza raporturile referitoare la creatiile intelectuale aplicabile in industrie si la semnele distinctive ale acestei activitati.
Obiectul acestui drept cuprinde: brevetele de inventie, modelele de utilitate, desenele sau modelele industriale, marcile de serviciu, marcile de comert sau de fabrica, numele comercial si indicatiile de provenienta sau denumirile de origine, precum si reprimarea concurentei neloiale.
* Dreptul de autor reprezinta totalitatea normelor juridice care reglementeaza raporturile referitoare la realizarea unei opere literare, artistice sau stiintifice. Obiectul acestui drept e constituit de operele literare, artistice si stiintifice, indiferent de valoarea, destinatia sau forma lor de exprimare.
Conditii ce trebuie indeplinite pentru ca opera sa beneficieze de protectie:
• sa fie rezultatul unei activitati creatoare a autorului;
• sa imbrace o forma concreta de exprimare;
• sa fie susceptibila de aducere la cunostinta publicului.

Page 1 Page 2 Page 3 Page 4